SZKTV 2022


2022.04.06. és 08. között került sor a 34 623 01 Erdészeti Szakmunkás Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjére. A versenyt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendezte, a házigazda és szervező az Egererdő Zrt. és az Északi ASzC – Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium volt. Iskolánkból 12 tanuló indult a versenyen, melynek első állomása a központi írásbeli feladatok megírása volt, melyet a gödöllői egyetemen kellett teljesíteni február elsején. Országosan 18 versenyző volt jelen, majd később értesítettek bennünket is, hogy mindenki bejutott a döntőbe.

Hatodikán, szerdán 11 órakor érkeztünk a mátrai iskolába, ahol a megnyitót követően rajtszám húzás volt, melyet a balesetvédelmi oktatás követett. Ebéd után a vállalkozási ismeretek gyakorlatával birkóztak meg a versenyzők, majd a többi gyakorlati versenyhelyszín bejárása volt a program. A vacsorát követően elfoglaltuk a szállásunkat.

Hetedikén külön beosztás szerint a többi gyakorlati versenyszámot teljesítették a tanulók, melyek az alábbiak voltak: növényfelismerés, mf szerelés és lánckímélő darabolás, döntés, tisztításjelölés, közelítés, vadászati felismerés. Fárasztó, izgalmas nap végén nagyot pihentek a gyerekek, készültek a szóbeli versenyfeladatokra.

Nyolcadikán hat szóbeli feleletet kellett mindenkinek teljesíteni, első volt a gallyazás, darabolás, felkészítés, készletezés műveletei, második a növénytani és vállalkozási ismeretek, harmadik a fakitermelési ismeretek, negyedik az erdőművelési ismeretek, ötödik az erdészeti és vadászati ismeretek és végül az erő- és munkagépek, faanyagmozgatás.

A verseny során az a tanuló, aki minden részfeladatot minimum 40%-ra teljesít és összesen eléri a 71%-ot, mentesül a szakmunkás vizsga alól. Ez két versenyzőnek sikerült, első lett Sógor András 74%, második lett Kokes Krisztofer 71%, harmadik lett Vörös István 69%. A legjobb elméletes /írásbeli, szóbeli és felismerés/ Raisz Vencel, legjobb gyakorlatos Kunyi János, mindannyian iskolánk tanulói.

Összességében szép eredményekkel térhettünk haza.


Szűcs Attila és Marozsán Zoltán oktatók