Látogatás a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeumban


A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tudástranszfer Központjában került megrendezésre az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek írásbeli döntője. A 2022. február 1-én megrendezésre kerülő írásbeli fordulón délelőtt iskolánkból 5 Erdésztechnikus tanuló, délután pedig 12 Erdészeti szakmunkás tanuló vett részt.

A délutáni, két részből álló írásbeli forduló után tanulóinknak és a kísérő tanároknak lehetősége volt megtekinteni Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági gépmúzeumát. A múzeumban a lokomobiltól napjaink traktorjáig minden géptípusból fellelhető volt egy-egy példány – német, olasz és főként a mai magyar traktorgyártás remekei. A tárlatvezetés során megtudtuk, hogy hazánkban jelentős volt a traktorgyártás. 100 év alatt több mint 100 típust gyártottak. A nagyszerű fejlődés utolsó meghatározó traktorai a DUTRA és a RÁBA, mely tovább vitte a magyar mérnökök hírnevét a világban és meghatározó alapokat tett le a világ traktorgyártásában.

Az első traktor-elvet Amerikában a FORDSON F traktort megtervező Galamb József főmérnök, Farkas Jenő főkonstruktőr és további 6 magyar mérnök alkotta meg. A második traktor-elvet a Vörös Csillag Traktorgyár mérnökei alkották meg DUTRA megtervezésével – Korbuly János, Rhorer Emil. A harmadik és egyben utolsó traktorelvet a RÁBA mérnökei alkották meg. Napjaink legmodernebb traktorai e három elv alapján készülnek.

Tanulóink nagy érdeklődéssel figyelték a tárlatvezetést, és még másnap is nagy örömmel újságolták, hogy milyen érdekességet láthattak Gödöllőn.