Harvester szimulátor


Világunk változási, a digitalizáció, automatizáció, robotizáció egyre jobban bekerül az erdészek mindennapjaiba is. Az oktatásunk során is igyekszünk felvenni a fonalat, hogy a diákjaink az iskolapadból kikerülve meg tudják állni a helyüket. Új eszközökre, új megoldásokra van szükségünk, amelyek szép lassan szivárognak be a mindennapjainkba. Ennek a folyamatnak egy újabb jelentős lépcsőfoka a már régóta vágyott harvester és forvarder gépek szimulátora.

Sokan felszisszenek mikor a szimulátor szót meghallják, gondolva, hogy ez csak egy gyerekjáték és valódi gyakorlati tudást nem lehet elsajátítani ezzel az eszközzel. Sokan azt fejtegetik, hogy régen még igazi gépeken tanultak a diákok, valódi helyzetekben.

Meg kell nyugtatni ezeket a hangokat, mivel ezek az eszközök nem arról szólnak, hogy a valódi gyakorlatot megspóroljuk. Sokkal inkább arról, hogy megalapozzuk, hogy ne egyből egy nagyértékű gépen kelljen elkövetni olyan hibákat, amik szinte elkerülhetetlenek a tanulás folyamán. A szimulátor segítségével olyan helyzeteket tudunk előidézni, ami a gyakorlatban nem biztos, hogy sikerülhet, ilyen lehet egy ónos esőben a meredek domboldalon való lavírozás.

A 2021/2022-es tanévtől a szimulátor elérhető lett számunkra, így igyekszünk a lehető legjobban kihasználni, hogy a diákok és a tanárok is felkészülhessenek a fakitermelés új kihívásaira. Reményekkel telve várjuk, hogy a következő lépcsőfokok oktatására is lehetőségeink legyenek, és teljes érvénnyel a tanrendünkbe rakhassuk a harvester és forvarder gépek használatának oktatását.

Sok változtatásra lesz szükség még, hogy a holnap által támasztott igényeknek meg tudjunk felelni a szakmai oktatás terén, de a szimulátor egy nagy mérföldköve a fejlődésnek. Elmondhatjuk, hogy az irány jó és reméljük sok hasonló bejelentést tehetünk rövid időn belül.