EU előadás


2022. március 4-én iskolánkban tartott előadást Szekeres Ildikó, az Europe Direct Szeged irodavezetője. Az Európai Unió legfontosabb intézményeiről, azok feladatairól, működéséről beszélt a 12/C és a 13/D osztály tanulóinak.

Előadásának témája több szempontból is aktuális volt számunkra: egyrészt a saját életünket sok területen meghatározzák az EU döntései, másrészt a tanév végén esedékes középszintű érettségi vizsga témakörei között is szerepel a szervezet fő intézményeinek ismerete.

Tanulóink megismerkedhettek az Európai Tanács, mint az egyik fő döntéshozó szerv felépítésével, működésével, az Európai Unió Tanácsával (más néven a Miniszterek Tanácsával), amely a szintén bemutatott Európai Parlamenttel (EP) együtt az EU jogalkotó szerve. Az EP működésébe is részletes betekintést nyerhettek tanulóink az előadás által, külön kiemelve azt, hogy annak összetételéről mi, az uniós választópolgárok hozunk döntést az európai parlamenti választásokon. Végül az Európai Bizottság összetételét és feladatait is bemutatta az előadónk.

A bemutató hasznos volt, diákjaink mélyebben megismerhették az EU fő intézményeit és döntéshozatali mechanizmusát, külön értéke volt az, hogy az előadó személyes élményein keresztül igyekezett közelebb hozni, megélhetőbbé tenni a témakört. Az előadás végén a tanulók különböző, az Európai Uniót bemutató kiadványokat is átvehettek.