A FeHoVa-n jártak iskolánk diákjai és oktatói


2022. február 17-e és 20-a között Budapesten, a Hungexpon rendezték a 28. Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítást. A rendezvényen iskolánk, az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 40 tanulója vett részt, három oktató kíséretében. Intézményünk kiállítóként is jelen volt az Agrárminisztérium standján.

Csoportunk nem sokkal a nyitás után érkezett meg a kiállítás helyszínére, és gyorsan elindultunk a látnivalók felfedezésére. Mindenki megtalálta a számára legérdekesebb területet.

A rendezvény legnagyobb része természetesen a fegyverekkel és a vadászattal foglalkozik. Diákjaink közül többen kipróbálták a VR-szemüveges vadászszimulátort, ami valóságközeli vadászatélményhez juttatta a vadászat iránt érdeklődőket. Többen vállalkoztak hadifegyver szétszerelésére Bánhidy Zoltán tanár úr és a kiállítók felügyelete mellett. Lehetőség nyílt céltávcsövek használatának kipróbálására, illetve azok összehasonlítására, ami szintén több diákunk figyelmét felkeltette, csakúgy, mint a kiállított vadászkések. Többen be is szereztek vadászathoz szükséges ruházatot és egyéb felszereléseket. Sokan hallgatták meg a vadászkürtösök előadását. A trófeakiállítás megtekintése mintegy kötelező program volt, több rekorder trófeát láthattunk a kiállítottak között. A gím-és dámtrófeákon, továbbá a madárvilág-bemutatón kívül dél-afrikai trófeaválogatással találkozhattunk a kiállítótérben. Ugyanitt volt megtekinthető Brian Jarvi: Afrikai menazséria című festményének másolata, amely körülbelül 7 méter széles, 2 méter magas és 208 állatfajt ábrázol. Érdekes volt a Pillanatok a vadászat múltjából – 140 éves az Országos Magyar Vadászati Védegylet című fotókiállítás, amelyen ismert magyar történelmi személyek is feltűntek (például Horthy Miklós). Akiket a vadászathoz kapcsolódó gasztronómia érdekelt, szintén megtalálhatták számításaikat.

A fegyverek és a vadászat mellett a horgászat szerelmesei is rábukkantak sok mindenre, ami érdekelte őket. Több diákunk is vásárolt a horgászathoz nélkülözhetetlen felszereléseket. A szervezők igyekeztek a horgászat érdekességeit bemutatni a laikus érdeklődőknek. Az egyik medencében egy etetőhajó tesztelése folyt, míg a pergető medencénél egy csalivezetési bemutatót néztünk végig Domokos József tanár úrral, amelyet az előadó saját tapasztalatainak, élményeinek bemutatásával, valamint jó tanácsokkal is színesített. Néhány tanulónk kipróbálta a halfárasztó szimulátort, ami szintén érdekes tapasztalatokat, emellett fizikai próbatételt jelentett. Volt tanulónk, aki sajnos elszalasztotta a megakasztott pontyot egy erősebb rántásnál.

Egy másik pavilonban zajlott a Nemzetközi Kutyakiállítás, amelyet több diákunk szintén megnézett.

Három és fél órás látogatásunk alatt sok élménnyel és szerzeménnyel gazdagodtunk, jövőre biztosan vissza fogunk térni a kiállításra.


Bánhidy Zoltán, Domokos József, Huszta Gábor