A Gemenc Zrt-nél jártak a 10/B osztályos tanulóink


2020. október 19-én, egy kissé hűvös, de napsütéses reggelen a 10/B osztályos erdészeti szakmunkás tanulók Bánhidy Zoltán osztályfőnök és Lőrincz Szabolcs szakoktató kíséretével szakmai tanulmányútra indultak a Gemenc Zrt-hez.

Az előre megtervezett program szerint A találkozó 9 órakor volt Pörbölyön az Ökoturisztikai Központban. Barabás Tamás erdőmérnök, ökoturisztikai előadó fogadott bennünket, majd a köszöntés után Ferencz László erdészetvezető mutatta be az erdészet területét, fafaj-összetételét, vízügyi múltját és jelenét, ismertette az ártéri erdők jellemzőit. Az erdészetvezető úr elkísért bennünket az Ökoturisztikai központban található „Gemenc Kincsei” kiállításhoz, onnantól a nap hátralévő részében Barabás Tamás szakvezető volt a csoportunk vezetője. A kiállításon részletes ismereteket szereztünk a kezdetektől (a Duna szabályozástól) a napjainkig tartó időszakról. A nagyjából 40 ezer hektáron folyó gazdálkodásról, a megtalálható természeti értékekről, növényvilágról, állatvilágról. A bemutató teljes képet adott a tanulóknak a Duna menti ártéri erdőkről. A preparátumok és vadásztrófeák nagy sikernek örvendtek, többen a régi erdészeti eszközöket, valamint a kisvasút építési folyamatokról készült fényképeket tekintették végig alaposan.

A szakvezető kérdésekkel tartotta fent az aktív figyelmet a tanulók körében, melyekre helyesen feleltek a tanulók. A kiállítás megtekintése után kisvasúttal Lassi megállóig utaztunk, ott leszállva megtekintettük a halászati kiállítást, mely egy régi erdészházban kapott helyet. Gemenc múltja elválaszthatatlan a halászattól, mely a világon egyedülálló az itt alkalmazott fokgazdálkodás miatt - tudtuk meg a szakvezetőtől. A kiállítás megtekintése után a szakvezető az erdészet területén folyó erdei munkafolyamatokat ismertette. Az erdész szakma szépségéről és veszélyességéről is szó esett, helyi példákat bemutatva. Kisvasútra ülve, visszafelé a Vadmegfigyelő állomáson leszálltunk, ahol egy 2 hektáros bekerített erdőrészletben gímszarvasokat és vaddisznókat lehetett megfigyelni. Szakvezetőnk bemutatta a gímszarvas agancs fejlődését. A tanulók nagy örömére a szarvasok a kerítés közvetlen közelébe jöttek. A vadmegfigyelőtől sétálva, a turistaúton jutottunk vissza az Ökoturisztikai központba. A program zárásaként a fűrészüzemet látogattuk meg, ahol iskolánk volt diákja, Mátéka Zoltán a telepvezető. Nagy örömmel kísért minket végig a fűrészüzemen. A tanulók ámulva nézték munka közben a gépsort, ahol végig kísértük egy nemesnyár rönk útját a rönktértől a keresztvágó fűrészen át egészen a készáru tárolóig, ahol már, mint raklap alapanyag várja a további felhasználást. Ismertette, hogy éves szinten közel 20 ezer köbméter fűrészárut készítenek. A telepvezető hangoztatta, hogy a kisvasút a kezdetekkor nem turisztikai célok miatt épült, hanem hogy a keletkezett faanyagot a leggazdaságosabb módon eljuttassák az alsó rakodóra. (Az útviszonyok ősztől-tavaszig nem tették lehetővé a teherautós szállítást) A kisvasúttal történő iparifa- és tűzifaszállítást ma is használják. A részletes szakvezetést megköszönve buszra ültünk, hogy Szekszárd felé vegyük az irányt. Szekszárdon a város fölé magasodó kilátóhoz mentünk, ahonnan pazar kilátás nyílt a városra és a környék településeire. A többségében alföldi terephez szokott tanulóknak a Szekszárdi-dombság lenyűgöző panorámát nyújtott. A szakmai nap befejezéseképp a helyi Baka múzeumot tekintettük meg, ahol eredeti harci, katonai felszerelések voltak kiállítva. A szakmai tanulmányutunk buszköltségét az Ember az Erdőért Alapítvány támogatta, melyet ezúton is köszönünk.


További képek itt!


Lőrincz Szabolcs szakoktató