Hat ellenőrző pont, két kilométer várt a diákokra


A tájfutásban a tájékozódás a lényeg térképpel és tájolóval, az útvonal szabad megválasztása az ellenőrző pontok között, és a választott útvonal hibátlan teljesítése. Ezzel a tájékozódási sporttal ismerkedtek csütörtök délután az Alföldi Agrár­szakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola Vadonjáró szakkörének diákjai, akiknek Gera Tibor szervező, a Szegedi Vasutas Sportegyesület tájfutó szakosztályának vezetőedzője mutatta meg a lényeget.

Bánhidy Zoltán, az iskola pedagógusa, a szakkör vezetője elmondta, egy véletlennek köszönhetően ismerkedett meg a vezetőedzővel, aki felvetette, miért ne csinálnának a Bedőbe egy pályát, hiszen az erdő adott hozzá. Csütörtökön egy két kilométeres részen próbálhatták ki a sportot a diákok, hogy megismerkedjenek az alapokkal, de a jövőben egy okostelefonos alkalmazás segítségével is futhatnak majd, ellenőrző pontok felállítása nélkül, a telefon helyzetmeghatározójának segítségével.

Tájfutás a tanerdőben. Bedős diákok ismerkedtek a tájékozódási sporttal. Fotó: Török János

– Ez az alkalom nem a rohanásról szól, hanem, hogy egy profi segítségével ismerkedjenek meg a diákok a sporttal – tette hozzá a pedagógus. Végül több mint harmincan teljesítették a távot a Bedő tanerdejében.

Az első befutóról, Raisz Vencelről gyorsan kiderült, hogy nem kezdő, képzett tájfutó, korábban versenyzett is Kecskeméten. – Kint van az ember a természetben, fut, és ez a kettő így együtt nagyon jó – foglalta össze röviden azt, szerinte mi a jó a tájfutásban. Másodikként kicsit izzadva és lihegve Dózsai Benjamin futott be.

– Nem szokott sok gondom lenni a térképen tájékozódással, most is jól ment – mondta a fiatalember.


Forrás: Délmagyar.hu