Ezüstös „Bedősök”

A Magyar Vöröskereszt immáron 47. alkalommal szervezte meg a felmenő rendszerű (területi, megyei, országos) elsősegélynyújtó versenyét. A versenyre három kategóriában, általános iskolai, középiskolai és felnőtt kategóriában lehetett nevezni. Az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium erdészeti technikus csapata, felnőtt kategóriában indult el ebben az évben, illetve a 11. C osztályos fiúk ifjúsági kategóriában szálltak versenybe.

A területi fordulót, az ásotthalmi középiskolában rendezték meg április végén. Csapataink sikerrel vették az akadályokat, és teljesítették a továbbjutáshoz szükséges elvárt eredményeket. A megye legjobbjai május 18-án, Hódmezővásárhelyen vetélkedtek a legügyesebb, legtalpraesettebb csapat címért. A megmérettetésen, a területi forduló első helyezett csapatai képviselhették iskolájukat, melyeket Makón, Ásotthalmon, Szentesen, Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Csongrádon rendeztek meg. A megye minden területéről érkező 5 fős csapatok egy 9 állomásos körpályán mérték össze tudásukat. Az ifjúsági kategóriában sajnos nem sikerült a továbbjutás. A felnőttek között, a Bedős diákok bizonyultak a legjobbaknak, így ebben a kategóriában 2018. szeptember 7-9 között a Miskolcon megrendezésre kerülő országos versenyen képviselték Csongrád megye színeit.

Az országos verseny péntek este kezdődött a hivatalos megnyitóval, fogadalomtétellel. A megnyitó egyúttal egy technikai értekezletet is magába foglalt, ahol elmondták a verseny szabályait, helyszíneit, illetve megtörtént a rajtsorrend kisorsolása is. Az esemény másnap reggel nyolc órakor indult, melyen a megyék, illetve Budapest legjobbjai indulhattak el. A gyermek és középiskolás kategóriában 21, míg a felnőtt kategóriában 16 csapat versengett egymással. A megmérettetés egy 21 állomásos körpályán játszódott Miskolc belvárosában, ahol voltak gyakorlati és elméleti feladatok egyaránt. Az egy megyékből érkező csapatok együtt haladtak a versenypálya állomásain. A kárhelyeken (a baleset helyszínei) a versenyzőknek élethű baleseti szituációkat kellett megoldaniuk. A rendezvényen szereplő csapatokat az Országos Mentőszolgálat szakemberei értékelték, míg a lebonyolítást 220 fő vöröskeresztes munkatárs, imitátor és önkéntes segítette. A kárhelyeken volt vízbefulladt, égési sérült, iskolai balesetet szenvedett, vagy magasból zuhant gerincsérült is. Egy állomáson egy hőlégballonos tömegkatasztrófát kellett megoldaniuk a csapatoknak. A tömegkatasztrófás szituációt a Csongrád megyei csapatoknak egymást segítve kellett teljesíteniük.

A gyakorlati feladatok mellett, elméleti teszteket és feladatokat is meg kellett oldaniuk a résztvevőknek. Az elméleti feladatok két témakörben, elsősegély - és vöröskeresztes ismeretek terén mérték a versenyzők tudását. A csapatok a teljes pályát fél négy körül fejezték be. Az eredményhirdetés este 7 óra után kezdődött, és 10 óra előtt ki is derült, hogy 2018-ban kik lettek az ország legjobb elsősegélynyújtói. Ettől az évtől kezdődően nem helyezéseket osztanak ki a szervezők, hanem bronz-, ezüst-, és arany fokozatot. Ezeket a fokozatokat 70-80-90 százalékos eredmény elérésekor adják át a versenyzőknek. A csongrádi csapatok méltón képviselték az országos döntőn megyéjüket. Az általános iskolások elismerő oklevelet, a középiskolások bronz fokozatot, míg az ásotthalmi erdésztechnikus tanulók ezüst fokozattal zárták az elsősegélynyújtó versenyt. A megmérettetésen csak egy csapat ért el jobb eredményt a fiainknál, akiknek sikerült a legmagasabb arany fokozatot kiérdemelni. Másnap reggel fáradtan, de boldogan indultunk haza. Gratulálok a Pacek Brigád csapatának (Tanner Áron, Szakács Dávid, Solti Zsolt, Szabó Henrik és Deák Péter) az elért eredményükhöz, mellyel ismét öregbítették iskolájuk hírnevét. Sok sikert és jó egészséget kívánok nekik a munka világában is!

Domokos József

felkészítő pedagógus