Bedős diákok Haditorna versenyen jártak…

Először is mi is az a haditorna? A haditorna a Hadügyminisztérium szervezésében, a középiskolás korosztály számára megrendezett honvédelmi verseny, amelyen elméleti (történelmi és térképészeti alapismeretek) és gyakorlati versenyszámokban (légpuska lövészet, akadálypálya, kézigránát dobás, mátrix futás, elsősegélynyújtás keretében sérültellátás, fegyveres váltófutás) kell a 4 fős csapatoknak a felkészültségüket, rátermettségüket bizonyítani. A megyei döntők első 3 helyezett csapatai vehetnek részt az országos döntőn.

Ezen a megmérettetésen a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium csapata már évek óta részt vesz, így a hagyománynak megfelelően az idei tanévben is jelentkeztünk a versenyre. Az előző évekhez képest annyiban változtattunk, hogy a sok jelentkező okán a tanév első hetében egy házi verseny keretében választottuk ki a 4 fős csapat tagjait. Az iskola nagy sportpályáján 3 versenyszámban, azaz lövészetben, futásban és kézigránátdobásban lehetett versenyezni a csapatba jutásért. Bárki jelentkezhetett a válogatóra, így sok kilencedikes diákunk is megmérette magát. Összesen 25 fő vett részt a „versenyen”, amely szép, napsütéses délután zajlott le, jó hangulatban és nagy győzni akarásokkal.

A pontok összesítésénél derült ki, hogy holt verseny alakult ki a 3. és a 4. csapat helyért, ezért egy rögtönzött fekvőtámasz-versenyben döntöttük el, hogy négy diákunk közül ki fog bekerülni a csapatba. A szoros versenyben végül meglett a négy csapattag, és meglepetésünkre a nagyon erős „harcedzett” mezőny ellenére, kettő kilencedikes diákunk lett a csapatunk tagja, egy tizedikes és egy tizenegyedikes diákunk mellett. A szeptember hónap a felkészülés jegyében telt el: futást, lövészetet, elsősegélynyújtást, kézigránátdobást gyakoroltunk.

A 2018/2019 es tanév haditornája október 3-án, Szentesen a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanyájában került megrendezésre. A katonás ismertető és a hivatalos megnyitó után az elméleti versenyszámok megírásával kezdődött a verseny, majd számunkra lövészettel folytatódott. Sokat vártunk ettől a versenyszámtól, sokat gyakoroltunk rá, de az eredményünk elmaradt a várakozásunkhoz képest.

A további versenyszámokban úgy éreztünk, hogy jól teljesítettünk. Az elsősegélynyújtásnál egy fejsérültet kellett ellátni, bekötözni, amit becsülettel meg is tettünk. A tájékozódási futásnál csak egy tévesztésünk volt, és kézi gránátdobásból is csak egyet rontottunk. Az akadálypályán megpróbáltuk magunkat a leggyorsabban átküzdeni, vágtáztunk, ahogy csak tudtunk. Következett az ebéd, ami az én korosztályom bevonulás-vacsoráját idéző babgulyás volt, rétessel. Az utolsó versenyszám a váltófutás volt, ahol 400 méteres távot kellett minél gyorsabban lefutni, egy gumiból készült AK - 47 gépkarabéllyal, amit a következő csapattársnak kellett a táv lefutását követően átadni, mint egy staféta botot. Nagyon jól küzdöttünk, egymást bíztatva a középmezőnyben végeztünk. Az eredményhirdetésre várva az alakuló tér szélén álló, ott kiállított lánctalpas hídvető, ponton hordozó járműveket, úszó harcjárművet, vontatott rocsót jártuk körbe, néztük meg. Az eredményhirdetésre felsorakozva derült ki, hogy a csapatunk ötödik lett a 10 csapatból, aminek nagyon örültünk. Minden résztvevő csapat tagját így bennünket is, a verseny emlékére haditorna feliratos ajándékokkal lepte meg a szervező laktanya.

Jó kis nap volt, mindenki jól küzdött, jövőre visszamegyünk…