Az ásotthalmi erdészek újra ringbe szálltak

Az idei évben is meghívást kapott iskolánk a Dr. Szepesi László Erdészeti Gépész Országos Emlékversenyre, amely idén is Piliscsabán került megrendezésre. A versenyre az ország minden erdésziskolája meghívást kapott és sokan éltek is a lehetőséggel a megmértetésre. Az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium hat fővel, azaz 2 csapattal és 2 kisérő tanárral ment e jeles eseményre.

A késő délutáni megérkezés, szállásfoglalás után a versenyzőink megismerkedtek az iskolával, majd a verseny helyszínével. A délután folyamán sorra érkeztek meg az ország különböző részeiről a csapatok. Így nagy örömmel vettük, hogy sorra érkeznek a csapatok versenyzőikkel, tanáraikkal. A megérkezés napján került sor a hivatalos versenyhelyszín bemutatására is, ahol megismerkedtünk az egyes állomások elhelyezkedésével, a verseny lebonyolításának menetével. Az idei verseny legfontosabb új eleme a gyakorlati versenyszabályzat módosítása volt, amelyet a Fakitermelő Világbajnokság Szabályzatából vettek át. Egy példát meg is említenék a szabályzatból, mivel tudom, hogy Ásotthalom környékén sokan foglalkoznak motorfűrésszel. A motorfűrész lánc cseréjének szintideje 8,5 másodperc, amely véleményem szerint sokat elárul a verseny komolyságáról.

Második nap került sor az ünnepélyes megnyitóra, melyen elmondták, hogy immár a 19. emlékverseny kerül megrendezésre iskolájukban és ezt a hagyományt folytatni is kívánják hosszú távon. A verseny lenagyobb díja, természetesen azon kívül, hogy az ország legjobb erdész – gépészei lesznek a csapattagok az, hogy a nyertesek kijutnak az Erdésztanulók Európa Bajnokságára.

Az ünnepélyes megnyitót követően került sor a verseny írásbeli részének teljesítésére, melyben erdész, gépész, vadász feladatok is voltak szép számmal, többek között vadász keresztrejtvény, legújabb technológiás fakitermelő gépek alkatrészeinek felismerése, műszaki rajz szerkesztése, gépészeti számítások elvégzése. A 3 órás versenyszám kimerítette a versenyzőket, így sor kerülhetett az ebédre. A verseny rögtön ebéd után folytatódott a gyakorlati versenyszámokkal.

A gyakorlati versenyrészen szereléssel kezdett minden csapat. Ennél a versenyszámnál a motorfűrész vágószerkezetét kellett minél gyorsabban le- majd visszaszerelni. A szerelést követő 2 versenyszám (kombinált darabolás és lánckímélő darabolás) a motorfűrészen való bárminemű utólagos állítás nélkül kellett végrehajtani. Ez azt jelentette, hogy ha valaki rosszul szerelte össze a fűrészét, nem tudta az azt követő 2 versenyszámot végrehajtani. Embert próbáló feladat, de diákjaink jól szerepeltek. Gallyazás követte ezeket a versenyszámokat, itt a leggyorsabb, legkevesebb hibát ejtő tanulók kapták a legmagasabb pontokat. Ezután került sor egy döntésimitációra, melyen haladva a korral már lézeres mérésekkel mérték a pontosságot, helyességét a döntésnek.

Harmadik nap jött az a versenyszám, melytől minden diák rettegett, a szóbeli rész. Itt már a diákok csapatban versenyeztek, volt növényfelismerési rész, technológiai, erdészeti eszközök használatáról szóló rész, növényismeret és géptan, műszaki ismeretek igénylő kérdések. Itt az ásotthalmi diákok a 2. helyezést érték el, lehagyva sok nagy múltú erdésziskola versenyzőit.

Az értékelések, összesítések után került sor a verseny eredményhirdetésére, melyen iskolánk csapatai az 5. és a 7. helyet hozták el sok élménnyel gazdagodva. Ezen kiívül különdíjat kapott 2 diákunk, név szerint Szabó Henrik Rudolf szerelésért, Tóth János lánckímélő darabolásáért.

A jó hangulatú, de szoros eredményű verseny zárása után a búcsúk következtek. A résztvevő iskolák diákjai, tanáraik ismét bizonyították, hogy az erdész szakmai iránt elkötelezett tanulók igenis megállják a helyüket mind versenyhelyzetben és ha a helyzet úgy kívánja a való életben is!