A Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium is csatlakozott a Ments meg egy

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 2016-ban a kertészkedés évében útjára indította az FM agrárszakképző Intézményei között a „Ments meg egy kertet!” Programot.

Az FM gondozásában működő szakiskolák azzal vesznek részt a programban, hogy vállalják egy parlagon hagyott földterület gondozását, művelését, konyhakert kialakítását, segítséget nyújtanak idős embereknek a kertjük megművelésében, azaz megmentenek egy kertet. A Ments meg egy kertet! program, részt vesz a "A legszebb konyhakertek" - Magyarország legszebb konyhakertjei országos versenyben, ezzel is támogatva annak célkitűzéseit.

A program első évében, a 2016-os év folyamán 37 intézmény 48 feladatellátási helyen folytatta sikeresen és aktívan a kertgondozást, mindösszesen 76 elhanyagolt kertet vontak művelés alá az FM fenntartású iskolák diákjai. A kertek egy része elhanyagolt település határán lévő zárt kert volt, több esetben a diákok idős emberek saját kertjének karbantartásában segítettek, de több példa volt más intézmény (helyi általános iskola, óvoda, anyaotthon, autista otthon) kertjének felvirágoztatására is.

A Ments meg egy kertet! program a Konyhakert mozgalom céljaival nagyban megegyezik: minden talpalatnyi területet műveljünk meg, ezáltal ápoljuk a kertkultúra hagyományait, és jó minőségű, vegyszermentes magyar élelmiszert termeljünk környezetkímélő módon. A saját termelésű, „bio” élelmiszerekkel mindenki jól jár, hiszen gyarapodnak a megművelt termőföldek, egészséges magyar élelmiszerhez jutunk, és az is fontos, hogy tovább adjuk a kertművelés hagyományát és a tudást. A kertészkedés éve programsorozat célkitűzése az, hogy a magyar emberek minél több zöldséget és gyümölcsöt termeljenek, és fogyasszanak.

A program számos célt tűzött maga elé. Többek között az ön-és másokról való gondoskodást. Az együttműködés, egymásra való odafigyelés és felelősségérzet növelésére való ösztönzést. Az alkotás, termelés örömének megismertetése a gyerekekkel, fokozza sikerélményüket, önbizalmukat, önbecsülésüket. A tanulók az ismereteket nemcsak a könyvekből és a tanórákon szerzik, hanem gyakorlatba is ültethetik azt. Így friss levegőn tanulhatnak, közösségi munkát végezve.

Iskolánk már második éve vesz részt a programban. Minden évben olyan idős emberek kertjeit választottuk, akik azt már csak nehezen tudták művelni, rendben tartani kertjüket. Tanulóink szívesen ápolták ezeket a kerteket. Jó viszonyt alakítottak ki az idős kert tulajdonosokkal, akik mindannyian pozitív véleménnyel voltak a Ments meg egy kertet! programmal kapcsolatban.